puszka.pl - pysznie!

Naleśniki ruskie

Szybsza i równie smaczna wersja pierogów ruskich.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

farsz:
5 ziemniaków
1 duża cebula
kostka tofu naturalnego
sól i pieprz

naleśniki:
mleko sojowe
mąka
olej/oliwa
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i dodajemy cebulę oraz starte tofu. Wszystko dokładnie ubijamy, doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Odstawiamy i zabieramy się za naleśniki.

Do miski wlewamy szklankę mleka sojowego, łyżkę oleju i szczyptę soli. Powoli dodajemy taką ilość mąki, aby ciasto było lekko gęste, ale ciągle płynne. Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką.

Na patelni rozgrzewamy olej (można małą ilość rozprowadzić ręcznikiem papierowym, aby naleśniki nie były za tłuste) i smażymy naleśniki. Zazwyczaj jedna chochelka = jeden naleśnik.
Gdy usmażymy naleśniki nakładamy na połowę każdego farsz i mocno dociskamy, aby nic nie wylatywało.

Naleśniki z farszem umieszczamy ponownie na patelni i podgrzewamy przez chwilę.
Nadesłał(a) Nula, dnia: Feb 1, 2013
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/02/nalesniki-ruskie.html

Twoje zapiski: