4 średnie ziemniaki
szklanka czerwonej soczewicy
2-3 łyżki mąki pszennej (lub innej zbożowej czy np. gryczanej)
5-6 łyżek bułki tartej
sól, pieprz,
duży ząbek czosnku
olej do smażenia (można też upiec)
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w łupinach, soczewicę wypłukać i ugotować, odsączyć na gęstym sitku z nadmiaru płynu. Obrać ziemniaki, zmielić lub zagnieść ręcznie razem z soczewicą, przyprawami, mąką i bułką tartą.
Uformować okrągłe kotlety i smażyć na niewielkiej ilości oleju (tak, żeby pokryła dno) do zrumienienia z obu stron.
Nadesłał(a) Lily,
dnia: 2013-01-31 23:14:49.07
Źródło/autor przepisu: Przepis pochodzi z mojego bloga http://wegetarianskiblog.blox.pl