puszka.pl - pysznie!

Kotlety z marchewki i płatków owsianych

Proste i szybkie w przygotowaniu kotlety, zwłaszcza jeśli mamy ugotowaną wcześniej marchewkę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3-4 (14 szt.)

marchewka - 300 gramów (2 duże ugotowane w skórce)
płatki owsiane górskie - szklanka
ząbek czosnku
szklanka gorącej wody lub bulionu
sól
pieprz
pieprz cayenne
pół łyżeczki kurkumy (dla koloru i dla zdrowia)
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotowaną marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, płatki owsiane z dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku zalać szklanką wody/bulionu, zostawić na trochę, żeby wchłonęły płyn. Następnie dodać marchewkę i przyprawy, wymieszać, dodać bułkę tartą aż do otrzymania pożądanej konsystencji (nie jest konieczna, chociaż ja lubię ten dodatek, bo dzięki bułce kotlety są bardziej chrupkie).

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, formować małe kotleciki, smażyć z obu stron na złoto. Z tej ilości masy wychodzi ich ok. 14. Na zdjęciu z dodatkiem kukurydzy.
Nadesłał(a) Lily, dnia: Jan 28, 2013
Źródło/autor przepisu: Przepis pochodzi z mojego bloga http://wegetarianskiblog.blox.pl

Twoje zapiski: