puszka.pl - pysznie!

Kotlety brokułowo-jaglane

Kotleciki powstały całkiem przypadkowo dawno temu i o ile wiem, cieszą się sporą popularnością wśród weg(etari)an.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3-4

brokuły (mogą być mrożone) - np. 300 gramów
kasza jaglana - szklanka suchej
bułka tarta (ew. np. zmielone płatki owsiane, ale smak będzie inny)
sól
kurkuma (ok. pół łyżeczki)
mielony kminek (0,5-1 łyżeczki)
olej do smażenia (choć można też upiec)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać (na sitku lub w garnku - zalać wodą i mieszać, zmieniając wodę do momentu, gdy nie będzie już mętna), ugotować "na kleisto" (czyli nie na sypko).

Osobno ugotować brokuły do miękkości. Pognieść je dokładnie widelcem (np. na płaskim talerzu), dodać kaszę, przyprawy i odpowiednią ilość bułki tartej - tak, aby masa nie była miękka, ma przypominać raczej plastelinę.

Formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż zaczną robić się lekko złote.

Wskazówki i uwagi:

Pierwotnie kotleciki zawierały jeszcze ziarno słonecznika, który oczywiście można tez dodać. Zamiast je smażyć, można też upiec - nie będą tłuste, a żeby nie były zbyt suche, warto podawać z sosami - pomidorowym czy pieczarkowym (lub innym).
Nadesłał(a) Lily, dnia: Jan 28, 2013
Źródło/autor przepisu: Przepis pochodzi z mojego bloga http://wegetarianskiblog.blox.pl

Twoje zapiski: