duży bakłażan
biała fasola, pół puszki
czosnek, 1 ząbek
oliwa, 3-4 łyżki
kolendra mielona, 0,5 łyżeczki
sok z cytryny, łyżka
sól i pieprz
chili do posypania
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 150 st. C. Umytego bakłażana kroimy na pół, polewamy oliwą (ale nie tą z przepisu) i posypujemy solą. Pieczemy godzinę. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie. Obieramy ze skóry, wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę z resztą składników. Chowamy do lodówki na pół godziny.
Wskazówki i uwagi:
Opcjonalnie można dodać całą puszkę fasoli, albo dać mniej czosnku, żeby potrawa była delikatniejsza.
Nadesłał(a) hebiichigo,
dnia: 2012-12-31 21:46:59.052
Źródło/autor przepisu: Mój blog http://veganandvain.blogspot.com/