Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)
Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.
500 g mąki bezglutenowej (bez zagęstników typu guma guar), u mnie była to mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix - najczęściej "miksuję" mąkę z białego ryżu, mąkę ziemniaczaną, mąkę gryczaną, jaglaną i owsianą, a dla koloru także kukurydzianą
(proponuję, żeby kukurydziana stanowiła max 10%, bo w zbyt dużej ilości daje specyficzny posmak i "suche" gofry; nie lubię też amarantusowej, bo drobiny tej mąki są wyczuwalne i skrzypią w zębach)
max 1 łyżka cukru
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
550 ml wody gazowanej (w zależności od mieszanki mąk może być konieczne dodanie kilku łyżek)
3 łyżki oleju do ciasta + olej do smarowania gofrownicy
Przygotowanie:
Wsypać wszystkie sypkie składniki do miski, wymieszać. Dodać wodę i olej, najpierw wymieszać, potem zmiksować.
Rozgrzać gofrownicę. Posmarować ją olejem /wg instrukcji/, wlać porcję ciasta i piec gofry na rumiano (kilka minut).