puszka.pl - pysznie!

Nadziewane placki ziemniaczane

Placki nadziane, czyli dzieci pałaszują bez gadania ;-)


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 14 sztuk

ciasto na placki
3 duże ziemniaki starte na małych oczkach
jajko
1/2 szklanki mąki
cebula starta jak ziemniaki
sól, pieprz, papryka, majeranek

nadzienie:
garść pokrojonego szpinaku
5 startych pieczarek
1/2 cebuli poszatkowanej w kostkę
sól, pieprz, kminek

Przygotowanie:

Składniki na ciasto mieszamy. Nadzienie przesmażamy aż woda odparuje. Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy niecałą łyżkę ciasta na to trochę nadzienia i zakrywamy ciastem. Jak usmaży się z jednej strony przekładamy na drugą. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wskazówki i uwagi:

Wersja Świąteczna: wystarczy nadziać kapustą kiszoną i grzybkami!
Nadesłał(a) oliwka-oliwka, dnia: Dec 18, 2012
Źródło/autor przepisu: http://talerzrozmaitosci.blogspot.se/

Twoje zapiski: