Przepyszna wegańska i rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Odmian tej zupy jest tyle co i kreatywnych gospodyń ;-) Także spotkać można wersje z ciecierzycą, ryżem, kolendrą, szafranem, bez szpinaku, a że ten bardzo lubię, więc go dodałam.
szklanka soczewicy brązowej, można ją namoczyć na godzinę
2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek chili
kawałek imbiru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
świeża pietruszka
2 duże garście szpinaku
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, cynamon
olej, woda
Przygotowanie:
Cebulę, imbir, chili kroimy w kostkę i razem z resztą składników (oprócz pietruszki i szpinaku), wrzucamy na rozgrzany olej, przesmażamy chwilkę i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wrzucamy posiekaną pietruszkę i szpinak, gotujemy jeszcze 5 minut gotowe!