puszka.pl - pysznie!

Wegeburgery z kaszy jaglanej

Moje ulubione wegeburgery i chyba najlepsze jakie jadłam. Wegańskie, bezglutenowe, pieczone w piekarniku i w dodatku z kaszą jaglaną. Pyszne, zdrowe i proste :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10-12

2 szklanki startej marchewki
1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki prażonego słonecznika
1/2 szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
1/4 łyżeczki chili
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.
Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 st. C, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę.
Nadesłał(a) Jadłonomia, dnia: 2012-12-07 22:18:11.575
Źródło/autor przepisu: http://www.jadlonomia.com/2012/03/najlepsze-wegeburgery-na-swiecie.html

Twoje zapiski: