puszka.pl - pysznie!

Chleb gryczany z orzechami, gruszkami i syropem klonowym

Pyszny chleb o wyrazistym smaku, wilgotny dzięki gruszkom, z dodatkiem sporej ilości orzechów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Nie jest zbyt słodki, fenomenalnie smakuje z kremem czekoladowym ;-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: Na 2 płaskie lub 1 większy bochenek

100 g kaszy gryczanej niepalonej
100 ml wrzącej wody
2 dojrzałe, ale jędrne gruszki
100 g ulubionych orzechów (użyłam laskowych)
50 ml syropu klonowego + 1 łyżka
100 g mąki gryczanej
300 g jasnej mąki orkiszowej
300 ml wody
1/4 łyżeczki świeżych drożdży
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną zalewamy 100 ml wrzącej wody, odstawimy na ok. 2 h lub do całkowitego wchłonięcia płynu. Odsączamy na sicie.
Orzechy grubo siekamy, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy syrop klonowy, obie mąki, kaszę, sól i orzechy, zagniatamy ciasto (będzie dość rzadkie i lepkie - można to zrobić hakiem w robocie kuchennym). Na sam koniec zagniatamy dodajemy gruszki, wyrabiamy tylko tyle, aby równomiernie rozmieścić je w cieście.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na omączonym blacie/stolnicy pod ściereczką na ok. 1.5 -2 h zakładając je w tym czasie na kopertę dwukrotnie.

Po wyrośnięciu, dzielimy je na dwie części, przekładamy do dwóch lub jednej większej keksówki (natłuszczonej i omączonej) i odstawimy do ponownego wyrośnięcia, które może się odbyć nocą w lodówce.

Gdy chleby wyrosną, nagrzewamy piekarnik do 210 st. C umieszczając w nim blachę z wodą. Przed włożeniem foremek z chlebem usuwamy blachę z wodą.

Chleby pieczemy ok. 30 minut, studzimy na kratce.
Polecam! :)

Wskazówki i uwagi:

Jest to zmodyfikowany przepis z książki "Brot" Bernda Armbrusta.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: Dec 4, 2012
Źródło/autor przepisu: http://www.zielenina.blogspot.com/2012/12/chleb-gryczany-z-gruszkami-orzechami-i.html

Twoje zapiski: