Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
na nadzienie:
papryki - jak najmniejsze, 3 sztuki
bakłażany - jak najmniejsze, 3 sztuki
pomidory - 5 sztuk
liście winorośli - 30 sztuk (można kupić w sklepach z orientalną żywnością lub przynieść z działki, ale najpierw trzeba je obgotować w osolonej wodzie i odciąć łodygi)
Myślę, że jak nie dostaniemy liści, to same warzywa też będą świetne.
farsz 2 szklanki ryżu - najlepiej basmati moczonego przez 2 godziny i odsączonego z wody
duży pęczek pietruszki
2 szczypiory razem z cebulką
3 ząbki czosnku
1 cebula
6 pomidorów bez skórki i pestek
1/2 pora - biała część
trochę oleju
sól, pieprz, kminek, kolendra, cynamon, imbir, sproszkowany goździki, kardamon
sos: 1/2 passaty pomidorowej - przecieru pomidorowego z kawałkami pomidorów
2 pomidory bez skórki i pestek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
sól
sok z połowy cytryny
woda - około litra
trochę oleju
+ paczka bobu mrożonego
Przygotowanie:
Warzywa do nadziewania wydrążamy. Bakłażana solimy i zostawiamy na pół godziny, aby puścił sok.
Składniki na farsz kroimy w kostkę i mieszamy, przyprawiamy dość mocno.
Na dno garnka wsypujemy bób, może być zamrożony w łupinkach.
Nadziewamy warzywa, a resztę farszu zawijamy w liście winorośli i wszystko układamy w garnku.
Zalewamy sosem (należy zmieszać wszystkie składniki). Nakrywamy talerzykiem, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu około 2 godziny do miękkości i wchłonięcia całej wody. W trakcie radzę zaglądać, czy nie trzeba dania podlać. Jak wszystko jest już mięciutkie - można podawać.
Wskazówki i uwagi:
Są dwa sposoby podania - albo po prostu wyciągamy łyżką z garnka albo wybieramy wersję efektowniejszą - czyli bierzemy tacę lub największy talerz jaki mamy w domu zakrywamy garnek i odwracamy do góry nogami. Smacznego ;-)