puszka.pl - pysznie!

Mix sałatkowy z brokułem, fasolą i rzodkiewkami

Z tego, co było w lodówce, całkiem ciekawe coś wyszło :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

sałata lodowa
brokuł
fasola czerwona konserwowa
pęczek rzodkiewki
żółta papryka
2 pomidory
ogórki konserwowe
oliwki zielone krojone
cebula czerwona
siemię lniane

sos:
ok. 2 łyżeczki chrzanu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka keczup z żurawiny (jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami)
sok z 1/2 pomarańczy
sok z cytryny
czubrica
pieprz
sól

Przygotowanie:

Fasolę odsączamy z zalewy. Brokuły gotujemy ok. 8 min. w osolonej wodzie, następnie dzielimy na różyczki. Pozostałe warzywa kroimy w drobne kostki lub paski. Posypujemy ostro siemieniem lnianym.

Sos: bierzemy chrzan, do tego łyżka oleju, łyżka keczupu z żurawiny, sok z połowy pomarańczy i cytryny oraz przyprawy. Można dolać trochę wody lub oleju, jeżeli jest zbyt gęste.

Polewamy warzywa sosem, mieszamy i zajadamy ze smakiem.
Nadesłał(a) Dzik, dnia: 2012-11-21 23:16:47.195
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: