puszka.pl - pysznie!

Daktylowe ciasto z pysznym sosem

Robię ten deser już od kilku lat - ten przepis to wynik ciągłych ulepszeń :)

Ciasto jest upieczone w 100% z razowej mąki jęczmiennej, która jest niezwykle delikatna i bardzo drobno zmielona - wygląda praktycznie jak biała - ale jeżeli nie macie jak jej kupić użyjcie pół na pół jasnej z razową, na przykład orkiszową.

Jeżeli nie macie melasy można zastąpić ją taką samą ilością brązowego nierafinowanego cukru. Jedyne czego nie zmieniajcie to cukru muscovado w sosie - to jest absolutne must do! ;-)



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 6-8 porcji

Ciasto można upiec w indywidualnych foremkach (nadadzą się także ramekiny) albo w większej formie o boku ok. 20 cm.

na ciasto:
200 g suszonych, drylowanych daktyli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka wody
100 g miękkiego masła
2/3 szklanki melasy z buraków/brązowego, nierafinowanego cukru
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
200 g razowej mąki jęczmiennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

na sos:
100 g masła
100 g cukru muscovado, ciemnego
100 g śmietanki, najlepiej niewarzącej się

Przygotowanie:

Blachę lub foremki natłuszczamy, dno wykładamy papierem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Zagotowujemy szklankę wody w niewielkim rondelku, wrzucamy daktyle, wsypujemy sodę, mieszamy (uwaga, będzie się pienić!), wyłączamy kuchenkę. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą letnie miksujemy blenderem na gładką masę (razem z wodą).

Masło ucieramy z melasą/cukrem, dodajemy kolejno jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo, cały czas ucierając dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy zmiksowane daktyle, ucieramy aż składniki dokładnie się połączą.

Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek (mocno urośnie) lub przelewamy do dużej formy. Pieczemy ok. 40-50 minut aż do suchego patyczka. Wyjmujemy z foremek gdy będzie letnie.

Przygotujemy sos: rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę i cukier muscovado - nie trzeba się przejmować jeśli jest zbrylony, rozpuści się pod wpływem temperatury, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając co chwilę aż składniki się połączą.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: Nov 1, 2012
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/10/daktyowe-ciasto-z-przepysznym-sosem.html

Twoje zapiski: