puszka.pl - pysznie!

Fasola w sosie pomidorowym

Przepyszna alternatywa dla fasolki po bretońsku.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

- 20 dag fasoli (ja użyłam masłowej limy)
- cebula
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- majeranek
- bazylia
- przyprawa dla wegetarian (kminek, koper włoski, czarnuszka, gorczyca czarna, kozieradka, kolendra)
- olej

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez noc, następnie przepłukujemy i gotujemy w osolonej wodzie wraz z liściem laurowym i majerankiem.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, czosnek i przyprawiamy wedle uznania.

Gdy fasola zacznie już być miękka dodajemy wcześniej przygotowany sos pomidorowy i gotujemy, aż fasola będzie całkiem miękka i gotowa do zjedzenia.

Wskazówki i uwagi:

Przed wlaniem sosu pomidorowego w garnku z fasolą nie powinno być za dużo wody. Poziom wody powinien być na równi z ilością fasoli.
Nadesłał(a) Pycha, dnia: 2012-10-21 16:24:51.846
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: