Fasola w sosie pomidorowym
Przepyszna alternatywa dla fasolki po bretońsku.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
4
- 20 dag fasoli (ja użyłam masłowej limy)
- cebula
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- majeranek
- bazylia
- przyprawa dla wegetarian (kminek, koper włoski, czarnuszka, gorczyca czarna, kozieradka, kolendra)
- olej
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc, następnie przepłukujemy i gotujemy w osolonej wodzie wraz z liściem laurowym i majerankiem.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, czosnek i przyprawiamy wedle uznania.
Gdy fasola zacznie już być miękka dodajemy wcześniej przygotowany sos pomidorowy i gotujemy, aż fasola będzie całkiem miękka i gotowa do zjedzenia.
Wskazówki i uwagi:
Przed wlaniem sosu pomidorowego w garnku z fasolą nie powinno być za dużo wody. Poziom wody powinien być na równi z ilością fasoli.
Twoje zapiski: