puszka.pl - pysznie!

Wegańskie ciasto dyniowe

Przepyszne ciasto dyniowe (w formie "pumpkin pie") z nutką cynamonu i imbiru.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

ciasto:
- 20 dag mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- kilka łyżek mleka sojowego

masa dyniowa:
- dynia
- cukier
- cynamon
- imbir w proszku
- przyprawa do pierników
- mąka

Przygotowanie:

Składniki cista mieszamy i zagniatamy. Dodajemy tyle mleka sojowego (może być waniliowe), aby wszystko dało się połączyć w konsystencję kruchego ciasta. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Dynię kroimy na kawałki i dusimy, aż zmięknie. Dodajemy do smaku cukru oraz przypraw wedle uznania. Na koniec miksujemy do uzyskania jednolitej masy i dodajemy trochę mąki (np. kukurydzianej) do zagęszczenia.

Spód ciasta należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podana ilość składników powinna starczyć do wypieku ciasta na keksówce.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy przez kilka minut, aż zacznie pokrywać się skorupką. Wyjmujemy z pieca i wlewamy masę. Pieczemy, aż masa zacznie przypominać budyń.

Wskazówki i uwagi:

Nie wiem jaką konsystencję ma ciasto po upieczeniu, gdyż dla bezpieczeństwa zestalenia się wszystkich składników zjadłam je dopiero następnego dnia :)
Nadesłał(a) Pycha, dnia: Oct 21, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: