puszka.pl - pysznie!

Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!

Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10 sztuk

1/2 woreczka już ugotowanego ryżu
1/2 woreczka już ugotowanej kaszy gryczanej
2 ugotowane ziemniaki
2 szklanki ugotowanego granulatu sojowego = 1 szklanka suchego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bułki tartej
3-4 łyżki sosu sojowego, musi go być sporo
sól
pieprz
olej do smażenia

ja dodałam jeszcze łyżkę przyprawy do kurczaka Galeo bez glutaminianu (jak ktoś nie ma, to jest skład gotowej przyprawy: sól, czosnek, papryka słodka, marchew, kolendra, gorczyca,kozieradka, chili, kurkuma, pieprz, imbir, cynamon, kmin rzymski)

Przygotowanie:

Ryż, kaszę, ziemniaki i granulat (ugotowany i mocno odciśnięty z wody) wsypujemy do miski i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków aż masa się ładnie połączy. Czosnek i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wraz z resztą dodajemy do masy. Jeśli jest za rzadka, dodajemy więcej bułki tartej lub mąkę.

Dokładnie mieszamy i formujemy burgery - ja to robię w plastikowej, odpowiednio wysokiej nakrętce do słoika. Pędzluję olejem, ugniatam masę i lekko potrząsam, żeby wypadła, a następnie robię rowki nożem. Efekt wizualny też jest ważny ;-) Smażymy na natłuszczonej patelni lub jak ktoś ma to grillujemy na grillu elektrycznym. Zjadamy jak lubimy.

Wskazówki i uwagi:

Można z tej masy formować burgery, kotlety, ale myślę, że w postaci jakiegoś klopsa czy też pieczeni np. z warzywami gotowanymi w środku też będzie super.
Nadesłał(a) oliwka-oliwka, dnia: 2012-10-12 19:01:06.254
Źródło/autor przepisu: http://talerzrozmaitosci.blogspot.se/ Inspiracja ze szwedzkiej strony

Twoje zapiski: