Brokuł w żółtym sosie imbirowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
brokuł (nieduży) podzielony na ćwierćróżyczki [*]
2 szczypty imbiru mielonego
olej do smażenia, np. arachidowy
posiekana mała cebula
kawałek świeżego imbiru (wielkości małego palca)
2 szczypty kurkumy
sól
mąka kukurydziana
mąka pszenna razowa (tyle co kukurydzianej)
ew. sok z cytryny
Przygotowanie:
W suchym rondlu lekko uprażyć imbir mielony, zalać olejem, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać brokuł, przesmażyć chwilę. Dodać starty świeży imbir i kurkumę, przesmażyć chwilę. Zalać wodą tyle, żeby przykryła składniki, dosolić do smaku i gotować do prawie miękkości (nie dogotować - ma być lekko chrupiący).
Zagęścić wodą dokładnie rozmieszaną z mąką kuku i pszenną pół na pół, zagotować. Można lekko zakwasić sokiem z cytryny.
Podawać np. z
kaszą jęczmienną z bakaliami.
Wskazówki i uwagi:
[*] Od różyczek brokuła z łodyżkami odkroić łodyżki, przekroić je wzdłuż na pół, różyczki na ćwiartki - tak równomiernie się gotuje.
Twoje zapiski: