puszka.pl - pysznie!

Brokuł w żółtym sosie imbirowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

brokuł (nieduży) podzielony na ćwierćróżyczki [*]
2 szczypty imbiru mielonego
olej do smażenia, np. arachidowy
posiekana mała cebula
kawałek świeżego imbiru (wielkości małego palca)
2 szczypty kurkumy
sól
mąka kukurydziana
mąka pszenna razowa (tyle co kukurydzianej)
ew. sok z cytryny

Przygotowanie:

W suchym rondlu lekko uprażyć imbir mielony, zalać olejem, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać brokuł, przesmażyć chwilę. Dodać starty świeży imbir i kurkumę, przesmażyć chwilę. Zalać wodą tyle, żeby przykryła składniki, dosolić do smaku i gotować do prawie miękkości (nie dogotować - ma być lekko chrupiący).

Zagęścić wodą dokładnie rozmieszaną z mąką kuku i pszenną pół na pół, zagotować. Można lekko zakwasić sokiem z cytryny.

Podawać np. z kaszą jęczmienną z bakaliami.

Wskazówki i uwagi:

[*] Od różyczek brokuła z łodyżkami odkroić łodyżki, przekroić je wzdłuż na pół, różyczki na ćwiartki - tak równomiernie się gotuje.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2000-11-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Sam wojmat (w pewien jesienny wieczór dysponując brokułem, kaszą w lodówce i nieopisaną nostalgią za orientem).

Twoje zapiski: