puszka.pl - pysznie!

Zupa ogórkowa

Prosta, bardzo smaczna zupka z kiszonych ogórków.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: na 2-3 litrowy garnek

5-6 ogórków kiszonych
woda z ogórków
włoszczyzna - pietruszka, marchew, seler (nie używam cebuli ani pora, ale jeżeli ktoś lubi to można dodać)
2-3 ziemniaki
1/4 papryki czerwonej
ryż
majeranek
2-3 ziarnka ziela angielskiego
2 średnie liście laurowe
lubczyk
pieprz ziołowy
papryka, inne ulubione przyprawy, np.: zielona pietruszka, świeży koperek
opcjonalnie - 3 kostki bulionu warzywnego lub naturalny bulion wegetariański
2-3 łyżki masła lub olej
śmietana - ile kto lubi

Przygotowanie:

Włoszczyznę trzemy na tarce z grubymi oczkami, ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy bulion, masło, przyprawy, drobno posiekaną pietruszkę, zalewamy garnek wodą (nie do pełna, musi zostać miejsce na ogórki oraz wodę z ogórków) gotujemy 30 minut.

W międzyczasie trzemy na tarce ogórki kiszone - ważne jest, aby nie gotować kwaśnych rzeczy razem z marchewką, ziemniakiem, itp, ponieważ warzywa te nie ugotują się tak jak powinny - tylko wyjdą z nich tak zwane kołki. to samo tyczy się dań z kapustą kiszoną oraz innymi kwaśnymi produktami.

W osobnym garnku gotujemy ryż - ile kto lubi. Nie powinno się dodawać ryżu bezpośrednio do zupy, ponieważ się rozgotuje, a zupa stanie się zbyt gęsta.

Po 30 minutach gotowania warzyw, dodajemy potarte ogórki oraz dolewamy wodę z ogórków - gotujemy kolejne 30 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek oraz zahartowaną śmietanę - hartowanie śmietany polega na stopniowym dodawaniu do niej paru łyżek gorącej zupy i mieszaniu, następnie dodania do gara - w przeciwnym razie śmietana się zważy.

Do miseczki dodajemy ryżu, według upodobania, oraz pyszną zupkę.
Nadesłał(a) rasmewa, dnia: Oct 3, 2012
Źródło/autor przepisu: mfq/rainbow country

Twoje zapiski: