puszka.pl - pysznie!

Kulki serowo-orzechowe z bazylią i czarnuszką

Mogą być do chleba, na zimno, gorąco, albo "zmiażdżone" w kanapce. Mąż się zachwyca.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2

twaróg
kilka orzechów włoskich
bazylia, świeża lub suszona
parę szczypt czarnuszki
sól

Przygotowanie:

Orzechy należy pozbawić skorupek. Kilka ładnych, większych kawałków, najlepiej połówek, odkładamy na bok. To będą środki naszych kuleczek. Resztę kruszymy na małe kawałeczki i kładziemy na talerzyku.

Bazylię siekamy i dodajemy do pokruszonych orzechów na talerzu. Dosypujemy czarnuszkę. Można dodać też inne zioła, pieprz, co kto lubi!

Twaróg solimy i gnieciemy na masę.

Bierzemy garść serowej masy, wkładamy do środka połówkę orzecha, formujemy kulkę. Obtaczamy w mieszance ziołowo-orzechowej. Voila! W kilka minut powstała sympatyczna i uniwersalna przekąska.

Wskazówki i uwagi:

Może ktoś ma może pomysł na wegański odpowiednik? Może ugotowana i zmielona ciecierzyca?
Nadesłał(a) mrsnogood, dnia: Sep 30, 2012
Źródło/autor przepisu: Mrsnogood

Twoje zapiski: