puszka.pl - pysznie!

Hummus z pieczoną dynią

Naprawdę, hummusów przerobiłam w swoim życiu już setki (tysiące, miliony ;-) z przeróżnymi dodatkami, ale ten to absolutny hit. Dynia z ciecierzycą w ogóle pasują do siebie rewelacyjnie, a wspólne zmiksowanie służy im jako mało co :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc
100-200 g upieczonej dyni (używam hokkaido) pokrojonej na kawałki
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki tahiny, najlepiej z niełuskanego sezamu
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kuminu
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
1 łyżka oleju lnianego
woda

Przygotowanie:

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, wsypujemy sodę, zagotowujemy. Zbieramy pianę, dalej gotujemy po przykryciem na małym ogniu aż całkowicie zmięknie. Odcedzamy, ewentualnie zachowując nieco płynu.

Wszystkie składniki mielimy w blenderze uzupełniając wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Przechowujemy w lodówce. Polecam! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: Sep 26, 2012
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/09/najlepszy-hummus-wszechczasow-z.html

Twoje zapiski: