fasola (około 150-200 g suchej), dla mnie najsmaczniejsza czerwona, ale może być również biała lub czarna (*)
duża cebula
dowolna surówka, świetnie pasują np.: pomidory, ogórek, cebula, czosnek
albo: kapusta, pomidory, ogórek, cebula, czosnek
chętnie również zielone liście sałaty
Przygotowanie:
Namoczoną poprzedniego wieczora fasolę gotujemy (w wersji ekspresowej można użyć fasoli z puszki, chociaż ciepły mus smaczniejszy). Cebulę szatkujemy i smażymy na złoto.
Ugotowaną fasolę odcedzamy, zachowując wodę. Miksujemy ręcznym blenderem dodając wodę z gotowania do otrzymania odpowiedniej konsystencji gęstego musu. Dodajemy usmażoną cebulę. Solimy do smaku.
Przygotowujemy surówkę.
Naleśnika smarujemy musem fasolowym, na jedną połowę wykładamy surówkę, składamy, jemy nożem i widelcem :-)
Wskazówki i uwagi:
(*) Fasolę można ewentualnie zastąpić soczewicą.
Te burrito są dla mnie tak pyszne, że mogłabym je jeść bez końca... niestety po dwóch sztukach nie można dalej jeść - tak bardzo są sycące ;-)
Resztki musu fasolowego, jak już pisałam wyżej, to smakowita pasta do kanapek.
Nadesłał(a) Iwo-na,
dnia: 2012-09-26 07:02:47.563
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.