puszka.pl - pysznie!

Keczup z cukinii

Rok temu moja mama dostała od znajomej przepis na keczup z cukinii. Tak nam posmakował, że robimy również i w tym roku :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
3 czerwone papryki
co najmniej 3 koncentraty pomidorowe - łącznie 600 g koncentratu, ale my dajemy łącznie 570 g
1/2 szklanki octu (używamy jabłkowo-winnego)
150 - 200 g cukru - w zależności od upodobań smakowych
pieprz (1 łyżeczka)
curry (1 łyżeczka)
ostra papryka (1/2 łyżeczki - lub mniej)

Przygotowanie:

Obraną cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule i paprykę kroimy (nie trzeba jakoś dokładnie, bo potem i tak będziemy je miksować), następnie obydwa warzywa solimy 2 łyżkami soli i zostawiamy na jedną godzinę. Po tym czasie odciskamy, dodajemy do nich cukinię i wszystko razem gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Gdy składniki ostygną wszystko miksujemy (lub od razu miksujemy ręcznym mikserem bardzo dokładnie). Następnie dodajemy do tego pieprz, ostrą paprykę, curry, cukier, ocet oraz koncentraty pomidorowe.

Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i gotujemy 15 minut. Gorące przekładamy do słoików. Gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Z jednej porcji wychodzi 7,5 słoiczka (takich jak na moim zdjęciu). W przepisie znajduje się curry - można dać go mniej, jeśli ktoś nie przepada z nim lub w ogóle pominąć i w zamian dać na przykład czosnek.

Ostatni słoik z tamtego roku zużyliśmy w maju - tak więc słoiki przechowywane w piwnicy czy spiżarni mogą naprawdę długo poleżeć i się nie zepsują :)
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: 2012-09-21 19:15:07.771
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: