puszka.pl - pysznie!

Bezglutenowa "pizza" z kaszy kukurydzianej

Jakimś ułamkiem przypomina pizzę... :-) Ogólnie bardzo smaczne, bezglutenowe ciasto z warzywami!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: blaszka 25x35 cm

300 g kaszki kukurydzianej (polenta)
400 ml (lub mniej) osolonej wody (lub bulionu)

sos do pizzy, np.:
ok. 300 ml przecieru pomidorowego
oregano
2-3 ząbki czosnku
sól i chili do smaku

warzywa do pizzy wg gustu, np.:
cebula
papryka
pomidory

Przygotowanie:

Wodę (bulion lub do wody można dodać zioła i przyprawy wg uznania!) doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy mieszając kaszkę kukurydzianą. Gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Schładzamy.

Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką kukurydzianą (można wyłożyć papierem do pieczenia). Równomiernie rozprowadzamy po powierzchni blaszki ugotowaną kaszkę kukurydzianą. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia lub do momentu odpowiedniego stężenia kaszki, tak aby można rozprowadzać sos.

Czosnek wyciskamy. Składniki na sos mieszamy. Warzywa kroimy w piórka, pomidory w plastry. Rozprowadzamy na cieście sos, potem cebulę, paprykę i na koniec pomidory.

Pieczemy ok. pół godziny w 200-220 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Co do gotowania kaszki kukurydzianej: dostępna mi jest polenta, którą gotuje się w proporcjach 1 (polenta) : 3 (woda), stąd moje ilości; generalnie chodzi o ugotowanie kaszki kukurydzianej na gęsto do bardzo gęsto.

Pizza bardzo smakowała mi kiedy była już letnia. Na zimno też pycha!

Myślę, że taki podkład z kaszki może być tylko wstępem do gry - gdyby użyć innych sosów i warzyw otrzymamy sporo możliwości na przeróżne warzywne ciasta :-)
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: Sep 19, 2012
Źródło/autor przepisu: http://www.vegan.at/rezepte/einrezept.php?id=1996&lang=ge&sprache=

Twoje zapiski: