puszka.pl - pysznie!

Makaron z sosem warzywno-pomidorowym

Szybki a bardzo smaczny obiad, smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

200 g makaronu, ja użyłam penne
1 bakłażan
1 cukinia
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek pora
pół pęczka pietruszki, może być mrożona
kilka sztuk pieczarek
5 pomidorów lub passata pomidorowa, ewentualnie koncentrat
sól, pieprz, sos sojowy, papryka słodka, szczypta ostrej (jak ktoś lubi), można dodać trochę curry, ja zachęcam do dodawania ulubionych przypraw

(Wersja rozszerzona dodajemy granulat sojowy, wcześniej ugotowany w przyprawach)

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, tak na pół twardo i odcedzamy.

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub w paseczki, jak kto woli. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i pora, smażymy chwilkę, następnie dodajemy bakłażana, cukinię, paprykę, pieczarki. Dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze chwilkę, a następnie podlewamy niewielką ilością wody i dodajemy pomidory lub passatę. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.

Na koniec dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy. Wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i zostawiamy na małym gazie na 3 minuty, następnie wyłączamy gaz i zostawiamy na około 10 minut, aby makaron wciągnął sos i przeszedł jego smakiem. Podajemy i smacznego!
Nadesłał(a) oliwka-oliwka, dnia: 2012-09-05 21:07:26.758
Źródło/autor przepisu: http://talerzrozmaitosci.blogspot.se/

Twoje zapiski: