puszka.pl - pysznie!

Chińszczyzna z makaronem lub ryżem

Chińszczyzny już trochę jest na Puszce. Mimo to dodaję mój przepis :-) Danie wzorowane jest na chińszczyźnie, jaką jadłam w Niemczech, w restauracji typu "fast food".


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron [ryżowy, sojowy, spaghetti (przełamane na pół) lub jakikolwiek inny makaron] lub ryż
kapusta (zwykła lub pekińska)
marchew
por (lub cebula)
kiełki (w sumie dowolne, ja biorę najczęściej z fasoli mung i pozwalam im porządnie wyrosnąć)
ew. papryka lub inne warzywa
sos sojowy

Przygotowanie:

Gotujemy makaron lub ryż.

Warzywa kroimy w słupki i podsmażamy je "al dente", na końcu dodając kiełki, które wystarczy tylko ogrzać.

Mieszamy wszystko i dodajemy dużo sosu sojowego, tyle żeby potrawa była wystarczająco słona.

Wskazówki i uwagi:

U Chińczyków warzyw było proporcjonalnie do makaronu niewiele. Ja dodaję sporo warzyw, prawie w stosunku 1:1.

Jeśli ilość użytego sosu sojowego wydaje mi się wystarczająca, a potrawa wciąż jest mało słona dosalam zwykłą solą :o)

W oryginale używano zawsze makaronu, zdaje się, że ryżowego, ale ja właśnie "nastawiłam" za dużo kiełków i mieliśmy chińszczyznę przez trzy dni... ;-) W pierwszy dzień z makaronem, w drugi dla odmiany z ryżem, co okazało się strzałem w dziesiątkę - smakowało mi dużo lepiej jak z makaronem! A w trzeci dzień usmażyłam w/w warzywa plus pomidor bez sosu sojowego i podałam z ziemniakami - przepyszne!
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: Sep 4, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: