Genesis aka paprok wegański, czyli skąd jest bigos
Podstawa ciepłej kuchni wegańskiej. Inna nazwa tej potrawy to również "zupa na winie" lub "fud syrkyl nau". Proste do zrobienia, wymaga jednak cierpliwości i 2 godzinek czasu.
obowiązkowo curry - może być sprowadzane z indii, to "teskowe" też da radę
sos sojowy
ryż
kapusta
woda
zioła wszelakie, co się nawinie, co kto lubi
bukiet warzyw: marchewka, papryka, groch, fasola, pieczarki. kukurydza, pomidory, soczewica itd.
Przygotowanie:
Wszystko, co mamy kroimy w drobną kostkę, dodajemy przyprawy, wrzucamy do gara/patelni, dolewamy do pełna wody, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy.
Pilnujemy przez ca. 2 h, mieszając i dolewając wody, aż wszystko się zmiesza, wymiesza, tak, że nie wiadomo czy brokuł jest marchewką czy groszkiem, woda wyparuje - mamy gęstą papkę - zajadamy.
Wskazówki i uwagi:
Nie ma szans na odpoczynek. Kucharz musi być czujny i na bieżąco mieszać paproka.
Nadesłał(a) rasmewa,
dnia: 2012-08-31 20:06:10.657
Źródło/autor przepisu: mfq/rainbow country