puszka.pl - pysznie!

Wege pasztet "z kogucikiem"

Wegańska wersja pasztetu (nie pieczeni), który świetnie się rozsmarowuje. Dobry pod ogórka, pomidora czy inne warzywko :) Można zrobić większą ilość i zapasteryzować sobie "na potem". Pasztet pracochłonny, ale bardzo prosty, no i starcza na długo.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: z podanych składników wychodzi 3 litry pasztetu

500 g proteiny sojowej
1-2 szklanki czerwonej soczewicy
2 szklanki płatków owsianych
4 duże cebule
5 ząbków czosnku
kostka margaryny (ew. masła)
100 ml musztardy
250 ml brandy, względnie czerwonego wina
bulion
czarny pieprz
zioła (najlepiej świeże): majeranek, tymianek, pietruszka, rozmaryn, estragon
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
2-3 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

1. Płatki prażymy na suchej patelni, aż lekko się przyrumienią.
2. Do sporego garnka wsypujemy proteinę sojową, dodajemy bulion, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, 2 zgniecione ząbki czosnku i brandy/wino. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy aż do rozgotowania.
3. Wyławiamy liście i ziela. Dodajemy masło/margarynę, posiekaną cebulę, pozostałe 3 ząbki czosnku, płatki i soczewicę. Jeżeli jest taka potrzeba, można odrobinę podlać wodą.
Znów rozgotowujemy wszystko i sprowadzamy do konsystencji gęstej papki. Dodajemy przyprawy.
4. Całość blendujemy.
5. Dodajemy 2-3 łyżki mąki kukurydzianej rozrobionej z odrobiną zimnej wody (ilość zależy od gęstości papki). Trzymamy jeszcze 5 minut na gazie, mieszając.
6. Zdejmujemy z ognia, gorące przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5-10 minut. Ja zawsze przekładam sobie trochę pasztetu do jakiegoś większego kontenerka i po wystygnięciu mam pasztet "na teraz", a resztę przekładam do słoików "na potem" :)

Wskazówki i uwagi:

* Generalnie chodzi o to, aby pasztet zawierał jak najmniej wody, dlatego nie ma co dodawać jej zbyt wiele, żeby nie trzeba było wygotowywać jej zbyt długo. Lepiej podlewać tylko odrobiną, trzymać pasztet na niewielkim ogniu i często mieszać.
* Za to nie ma co żałować przypraw, pasztet powinien być intensywny w smaku.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Aug 31, 2012
Źródło/autor przepisu: mój mąż

Twoje zapiski: