puszka.pl - pysznie!

Smażone ziemniaki a'la frytki

Czasami, kiedy nachodzi mnie nieodparta ochota na frytki pozwalam sobie na nie, ale tylko tak przygotowane - niezupełnie oryginalnie, a jednak ten smak... Nie są takie "ciężkie" jak normalnie smażone frytki i zużywa się dużo mniej oleju :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy podobnie jak frytki, tylko że tutaj każda frytka powinna być bardzo cienka - 2-5 mm. Popatrzcie na zdjęcie.

Do dobrze rozgrzanej patelni wlewamy normalną ilość oleju i taką porcję ziemniaków, żeby mniej więcej dwukrotnie zakryła dno, czyli niewiele.

Smażymy rzadko mieszając (dwoma łopatkami), aż do zarumienienia i miękkości ziemniaków.

Wskazówki i uwagi:

Ze względu na to, że smaży się jednokrotnie niewielką ilość ziemniaków jest to raczej przekąska.

Można oczywiście smażyć na dwóch patelniach i trzymać ciepło w piekarniku, ale nie są one wtedy tak pysznie chrupiące, chociaż również smaczne :-)
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: Aug 29, 2012
Źródło/autor przepisu: Sibille

Twoje zapiski: