puszka.pl - pysznie!

Tofucznica - tofu a'la jajecznica ze szpinakiem

Moja ulubiona, zaraz po tofucznicy z pomidorami oczywiście :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

300 g tofu naturalnego
200 g (1/2 paczki) szpinaku mrożonego w liściach
ew. 1 nieduża cebula

olej do smażenia (co najmniej 3 łyżki)
1 łyżeczka kurkumy i ew. trochę curry
sól - orientacyjnie 1-1,5 płaskiej łyżeczki
pieprz
ew. 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych (bardzo polecam!)

Przygotowanie:

Szpinak wrzucamy na olej i trzymamy pod przykryciem, aż się rozmrozi (w razie potrzeby warto podlać wodą). Można go też rozmrozić w mikrofali na 400-500 W - wtedy przed wrzuceniem na patelnię można go jeszcze z grubsza posiekać, jeśli liście są duże.

Szpinak na bok, teraz podsmażamy posiekaną cebulę - raczej jej nie rumienimy. W tym czasie wyjmujemy tofu i trzymamy w pogotowiu. Dodajemy je rozkruszając w palcach, jak tylko cebula jest gotowa. Do tego szpinak, przyprawy, ew. 1-2 łyżki wody (żeby całość nie była zbyt sucha), mieszamy i gotowe. Smacznego!
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-08-26 07:27:10.928
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: