puszka.pl - pysznie!

Ryż z ciemnym sosem z papryką i nerkowcami

Stało się, uzależniłam się od niego :) Te nerkowce.... Te nerkowce! No po prostu niesamowicie pyszne i tak fajnie chrupiące! Uwielbiam. Troszkę przypomina chińskie Kung Pao, które jednak ma bardziej aromatyczny sos. Grunt, że jest ciemny sos na bazie sosu sojowego, papryka i nerkowce :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1,5 szkl. ryżu + 3 szkl. wody
1 minimalnie wypukła łyżeczka soli

2 nieduże różnokolorowe papryki (a najlepiej po kawałku z każdego z 3 kolorów)
1 cebula
3-4 garście nerkowców
ew. pieczarki, tofu, seitan, dość grubo pokrojony seler naciowy... (zmniejszamy wówczas ilość papryki i cebuli)

odrobina oleju do smażenia
1/4 szkl. sosu sojowego lub 1/2 szkl. sosu sojowego shoyu
1,5-2 szkl. wody
1-2 dość płaskie łyżki skrobi lub ew. mąki ziemniaczanej
ew. duża garść bazylii

+ duża, głęboka patelnia (lub garnek)

Przygotowanie:

Gotujemy ryż. Warzywa kroimy w duże kawałki - takie 2-4 cm, na jeden kęs. Cebulę również kroimy w grubą kostkę, nie siekamy. Pieczarki kroimy na pół, w ćwiartki lub w grube plastry (podczas smażenia znacznie się skurczą).

Smażymy na oleju cebulę, a gdy nieco zmięknie, dorzucamy nerkowce, paprykę i ew. inne warzywa (tofu lepiej dodać na sam koniec). Smażymy kilka minut do momentu, aż papryka będzie w miarę miękka, ale jeszcze chrupiąca! Dolewamy sos sojowy i wodę. Rozrabiamy w zimnej wodzie skrobię (1 łyżka na szklankę wody), dodajemy do sosu i dusimy mieszając. Gęstość sosu możemy zmniejszyć dolewając większą ilość wody.

Wrzucamy posiekaną bazylię i czekamy chwilę, aż jej aromat przeniknie potrawę.

Wskazówki i uwagi:

Potrawa znakomicie komponuje się z surówką, np. miksem sałat z kukurydzą i sosem winegret; lub bez kukurydzy, ale z winegretem doprawionym słodkim sosem chili lub owocowym syropem. Ewentualnie z surówką z kiszonej kapusty ze słodkim jabłkiem. Generalnie słodki akcent wskazany do słonego sosu.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-08-20 11:53:40.228
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: