puszka.pl - pysznie!

Romby kukurydziane - kluski z kaszy kukurydzianej

Kukurydziana, a dzięki temu bezglutenowa wersja rombów z manny. Można podawać z zupą zamiast makaronu/ innych klusek lub do drugiego dania. Pasują do nich różne sosy - np. pieczarkowy w śmietanie słonecznikowej, pieczarkowy z tofu lub pomidorowy z bakłażanem i natką czy czerwony gulasz pieczarkowy. Można je odsmażać. Przyrumienione stają się chrupiące. Pod koniec smażenia fajnie jest je musnąć pesto - smakowo świetnie się ze sobą komponują.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3-4 osób

kasza kukurydziana - 1 szklanka
woda - 2,5 szklanki
sól - 1 płaska łyżeczka
ew. inne, np. pieprz ziołowy, bulion w proszku, jarzynka, zioła

Przygotowanie:

Ugotować kaszę kukurydzianą na gęsto: zagotować wodę z solą, wsypać kaszę (nie robią się grudki jak w mannie), dodać przyprawy, zmniejszyć gaz do minimum i gotować aż zgęstnieje.

Wylać niezbyt grubą warstwą (ok. 1-1,5 cm) na płaskie, przepłukane zimną wodą talerze. Odstawić do zastygnięcia. Pokroić w romby, zdjąć z talerza i podawać.

Wskazówki i uwagi:

Romby można przygotować przy okazji robienia śniadania (zobacz np. danie śniadaniowe z kaszki kukurydzianej). Wystarczy ugotować podwójną porcję, połowę wylać na talerz, do reszty dodać mleko/owoce/bakalie i 2 posiłki gotowe :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-08-13 05:42:44.192
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: