Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3-4 osób
kasza kukurydziana - 1 szklanka
woda - 2,5 szklanki
sól - 1 płaska łyżeczka
ew. inne, np. pieprz ziołowy, bulion w proszku, jarzynka, zioła
Przygotowanie:
Ugotować kaszę kukurydzianą na gęsto: zagotować wodę z solą, wsypać kaszę (nie robią się grudki jak w mannie), dodać przyprawy, zmniejszyć gaz do minimum i gotować aż zgęstnieje.
Wylać niezbyt grubą warstwą (ok. 1-1,5 cm) na płaskie, przepłukane zimną wodą talerze. Odstawić do zastygnięcia. Pokroić w romby, zdjąć z talerza i podawać.
Wskazówki i uwagi:
Romby można przygotować przy okazji robienia śniadania (zobacz np.
danie śniadaniowe z kaszki kukurydzianej). Wystarczy ugotować podwójną porcję, połowę wylać na talerz, do reszty dodać mleko/owoce/bakalie i 2 posiłki gotowe :)
Twoje zapiski: