puszka.pl - pysznie!

Wegański ser

Bardzo prosty do wykonania.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 filiżanka (150 ml) płatków drożdżowych
1 łyżka mąki
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1/2 filiżanki oleju
3 filiżanki wody
1/2 łyżeczki zgniecionego czosnku
1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Płatki drożdżowe, mąkę i skrobię wymieszać z wodą, wlać do garneczka i wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia po czym bardzo krótko zagotować. Zdjąć z ognia i domieszać olej, musztardę i czosnek.

Przełożyć ser do dowolnego naczynia i pozostawić do ostygnięcia, potem dobrze schłodzić.

Wskazówki i uwagi:

Po schłodzeniu ser można kroić w plastry, aczkolwiek jest bardzo miękki (w konsystencji przypomina raczej coś jakby ser topiony lub homogenizowany...). Nadaje się do pizzy i zapiekanek.

Proponuję pierwszy raz ser zrobić wg przepisu, a następnym razem dosmakować go wg upodobań :-)
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2012-08-12 17:58:11.644
Źródło/autor przepisu: http://www.vegetarische-rezepte.com/vegetarischerezepte/veganerkaese.php

Twoje zapiski: