puszka.pl - pysznie!

Zawijany wegański kebab - wersja podstawowa

Uwielbiam! Pomysł na stworzenie wersji wegańskiej zrodził się w Niemczech (Niedersachsen, WOB) gdzie budki z Döner Kebab znajdują się na każdym niemalże rogu ulicy :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kilka sztuk chlebków z patelni do zawijania
liście zielonej sałaty
pomidor/y
ogórek
cebula
opcjonalnie dowolna surówka z białej kapusty

sosy:
- czosnkowy - wegański majonez, czosnek, sok z cytryny
- pikantny czerwony sos, np. chili
- opcjonalnie musztarda

Przygotowanie:

Liście sałaty pozostawiamy w całości, pomidora i ogórka kroimy w plastry, cebulę w piórka.

Sos czosnkowy: do majonezu dodajemy zmiażdżony czosnek wg uznania i trochę soku z cytryny, wody do uzyskania pożądanej konsystencji sosu i sól do smaku.

Chlebek smarujemy obydwoma sosami i ewentualnie musztardą, jeśli ktoś lubi. Na środek sypiemy cebulę, układamy plastry pomidora i ogórka, dodajemy parę liści sałaty i zawijamy chlebek.
Jeśli mamy surówkę z kapusty dodajemy mniej innych składników.

Wskazówki i uwagi:

Jest to bardzo prosta wersja na kebab, chociaż ja zawsze z niej korzystam, bo smakuje wyśmienicie! Można oczywiście urozmaicać wg własnego upodobania:
zrobić tzatziki z tofu,
dodać usmażoną proteinę sojową,
lub dowolne kotlety (falafel!).
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2012-07-30 21:33:03.874
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: