Uwielbiam! Pomysł na stworzenie wersji wegańskiej zrodził się w Niemczech (Niedersachsen, WOB) gdzie budki z Döner Kebab znajdują się na każdym niemalże rogu ulicy :-)
Liście sałaty pozostawiamy w całości, pomidora i ogórka kroimy w plastry, cebulę w piórka.
Sos czosnkowy: do majonezu dodajemy zmiażdżony czosnek wg uznania i trochę soku z cytryny, wody do uzyskania pożądanej konsystencji sosu i sól do smaku.
Chlebek smarujemy obydwoma sosami i ewentualnie musztardą, jeśli ktoś lubi. Na środek sypiemy cebulę, układamy plastry pomidora i ogórka, dodajemy parę liści sałaty i zawijamy chlebek.
Jeśli mamy surówkę z kapusty dodajemy mniej innych składników.
Wskazówki i uwagi:
Jest to bardzo prosta wersja na kebab, chociaż ja zawsze z niej korzystam, bo smakuje wyśmienicie! Można oczywiście urozmaicać wg własnego upodobania:
zrobić tzatziki z tofu,
dodać usmażoną proteinę sojową,
lub dowolne kotlety (falafel!).
Nadesłał(a) Iwo-na,
dnia: 2012-07-30 21:33:03.874
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.