Blok w waflu
Z racji tego, że blok uwielbiałam przed byciem weganką, postanowiłam zweganizowac przepis mojej mamy. W dodatku na co dzień nie mam dostępu do margaryny roślinnej, wiec postanowiłam zrobić go na oleju. Efekt jest dla mnie zadowalający :) Zachęcam wszystkich, którzy lubią taki przysmak, do wypróbowania tego przepisu.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
3-4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
250 gram mleka sojowego w proszku
1 opakowanie herbatników holenderskich
2 duże płaty wafla (sprawdźcie skład czy na pewno nie zawiera jajka czy czegoś innego odzwierzęcego)
Przygotowanie:
Wodę, olej, cukier i kakao zagotować i gotować na małym gazie
ok. 3 minut. Gdy masa się przestudzi wysmarować wafel,
przełożyć go drugim, nałożyć na wafel np. folię czy papier
i przykryć czymś ciężkim na ok. 2 godziny.
Twoje zapiski: