puszka.pl - pysznie!

Pieczone burgery z wędzonym tofu i bobem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szklanka ugotowanego bobu
szklanka ugotowanego mixu strączkowych*
kostka wędzonego tofu (225-250 g)
2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
łyżka czarnego sezamu
1-2 łyżki mąki sojowej

przyprawy:
łyżeczka przyprawy do pasztetów**
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego***
pieprz czosnkowy
czosnek kolorowy
cebula granulowana
tymianek

Przygotowanie:

Ugotowany bób obieramy i łączymy z ugotowanym miksem strączkowych. Następnie dodajemy tofu, mąkę, przecier, oliwę, siemię lniane i przyprawy. Mieszankę miksujemy na gładką masę. Dodajemy sezam, mieszamy. Wilgotną dłonią formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Wskazówki i uwagi:

* Mix strączkowych: ciecierzyca, fasola Pinto, fasolka biała, fasolka czarna, soczewica zielona, soczewica zielona Dupuy, fasolka Kidney, soczewica czerwona. Polecam Wam produkty firmy BioPlanet.


**Przyprawa do pasztetów: Gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, jałowiec, liść laurowy, kminek, kolendra, majeranek, szałwia, papryka słodka, pieprz czarny, marchew, sól morska. Polecam Wam produkty firmy Przyprawy Świata.


***Przyprawa do mięsa mielonego: pieprz czarny, pieprz biały, papryka słodka, cebula, czosnek, majeranek, gorczyca, kolendra, lubczyk.
Nadesłał(a) Zielona, dnia: 2012-07-20 06:53:12.98
Źródło/autor przepisu: http://zielonawsrodludzi.blogspot.com/

Twoje zapiski: