puszka.pl - pysznie!

Kolorowa chińszczyzna z makaronem sojowym lub ryżowym

Zrobiłam to danie z głowy, w ramach sprzątania resztek po spring rolls. Wyszło przepyszne! Przepis doskonale nadaje się do modyfikacji - zarówno jeśli chodzi o dobór warzyw jak i przypraw. Z podobnych potraw kojarzy mi się warzywne Lo Men - proste danie orientalne czy nudle z warzywami w tajskim stylu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron ryżowy lub sojowy
garść grzybów mun
1 marchewka
1 cebula
1/4 sporej kapusty pekińskiej
1/2 papryki
1 średnia cukinia
ew. trochę sezamu

sos sojowy - 2 łyżki
słodki sos chili - 1 łyżka
ew. ocet ryżowy - 1/2 łyżki
1 cm świeżego imbiru lub kilka kropel oleju imbirowego
ew. olej sezamowy (genialny, uwielbiam!)

+ ew. garść orzechów ziemnych (solonych lub nie) do posypania

Przygotowanie:

Makaron namaczamy wg. przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Jeśli mamy makaron z poprzedniego dnia, to tym lepiej, bo zdążył już w lodówce wyschnąć (nie wysuszyć się, tylko wyschnąć :). Namaczamy również grzyby mun (kilka min. w gorącej wodzie). Jeśli nie są pokrojone w cienkie paseczki, to je kroimy.

Warzywa kroimy wg. własnego uznania - marchewkę i cukinię np. w długie wstążki za pomocą poprzecznej obieraczki do warzyw, resztę w paski albo kostkę. Sezam i orzechy możemy podprażyć na suchej patelni (oddzielnie), a orzechy dodatkowo z grubsza pokroić.

Dla wygody warto zmieszać w miseczce wszystkie dodatki smakowe: sos sojowy (słony), słodki sos chili (słodki + lekko pikantny), ocet ryżowy (kwaśny) oraz po kilka kropli oleju imbirowego i sezamowego (aromat). Jeśli mamy świeży imbir to zeskrobujemy z niego skórkę krawędzią łyżeczki (tak tak, to najwygodniejszy i najoszczędniejszy sposób) i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.

Na odrobinę rozgrzanego oleju wrzucamy w krótkich odstępach kolejne warzywa, zaczynając od najtwardszych i pokrojonych w najgrubsze kawałki: najpierw marchewka i cebula, po 2 minutach kapusta pekińska i papryka, po 1-2 minutach cukinia, po kolejnej minucie makaron i dodatki smakowe. Dla urozmaicenia można dodać też sezam - fajnie wygląda. Mieszamy, próbujemy, ew.jeszcze doprawiamy.

Nakładamy póki ciepłe i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Jedzenie pałeczkami wskazane :D
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jul 19, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: