puszka.pl - pysznie!

Jabłecznik / ciasto z jabłkami

Ciasto nie jest mocno słodkie. W razie potrzeby można dać więcej cukru, ale myślę, że takie jak w przepisie zupełnie wystarczy. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 obrane i pokrojone jabłka
1 szkl. mleka roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
1/6 szkl. musu jabłkowego
1/6 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru brązowego (ew. więcej)
1 łyżeczka skórki z cytryny
kilka porządnych kropel aromatu waniliowego
1 1/2 szkl. mąki zwykłej
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

cukier puder

Przygotowanie:

Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić na 5 min. Dodać olej, mus, cukier, skórkę cytrynową i aromat waniliowy, dobrze wymieszać. Przesiać do tego mąkę z przyprawami. Dodać sodę, proszek i sól, wymieszać. Jeżeli wydaje się za rzadkie - przesiejmy jeszcze trochę mąki.

Do foremki wlewamy połowę ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Na to układamy jabłka. To polewamy resztą ciasta, rozprowadzamy i układamy na górze resztę jabłek.

Piec 45 min w 180 st. C (żeby sprawdzić, czy jest upieczone w środku, wbijamy w środek ciasta wykałaczkę i jeżeli ciasto się do niej nie przylepiło to znaczy, że ciasto jest dobre).

Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier i tym lukrem polewamy.

Wskazówki i uwagi:

* Jeżeli mamy mało słodkie jabłka, warstwy jabłek można posypać lekko cukrem.
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2012-07-17 20:11:26.614
Źródło/autor przepisu: mieszanka różnych przepisów

Twoje zapiski: