Ciasto nie jest mocno słodkie. W razie potrzeby można dać więcej cukru, ale myślę, że takie jak w przepisie zupełnie wystarczy. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić na 5 min. Dodać olej, mus, cukier, skórkę cytrynową i aromat waniliowy, dobrze wymieszać. Przesiać do tego mąkę z przyprawami. Dodać sodę, proszek i sól, wymieszać. Jeżeli wydaje się za rzadkie - przesiejmy jeszcze trochę mąki.
Do foremki wlewamy połowę ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Na to układamy jabłka. To polewamy resztą ciasta, rozprowadzamy i układamy na górze resztę jabłek.
Piec 45 min w 180 st. C (żeby sprawdzić, czy jest upieczone w środku, wbijamy w środek ciasta wykałaczkę i jeżeli ciasto się do niej nie przylepiło to znaczy, że ciasto jest dobre).
Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier i tym lukrem polewamy.
Wskazówki i uwagi:
* Jeżeli mamy mało słodkie jabłka, warstwy jabłek można posypać lekko cukrem.
Nadesłał(a) veganjihad,
dnia: 2012-07-17 20:11:26.614
Źródło/autor przepisu: mieszanka różnych przepisów