puszka.pl - pysznie!

Chleb razowy własnej roboty (na drożdżach)

Nie kruszy się, nie wysycha, jest łatwy, szybki w produkcji i smaczny.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 3 małe foremki prostokątne (keksowe)

mąka pszenna graham - 1,5 kg (może być zwykła razowa z domieszką graham)
mąka sojowa - 3 czubate łyżki
drożdże - paczka
sól - 2 płaskie łyżki
woda - ok. 1 litra
+ olej do wysmarowania formy
+ mak / sezam / kminek do posypania

Przygotowanie:

Mąkę sojową wymieszać dokładnie w kubku z wodą, wlać do miski z mąką graham. W tym samym kubku rozpuścić w letniej wodzie drożdże, dodać do mąki. Dodać sól i kubek wody. Wyrabiać 15 minut ręką(mi) dodając wody, żeby ciasto miało konsystencję raczej rzadką, jak na ciasto (ma powoli spływać z ręki).
Dać wyrosnąć w przykrytej ściereczką misce około kwadransa.

Wysmarować foremki olejem. Przegnieść ciasto jeszcze raz i umieścić je w foremkach posypując dodatkami. Ma zajmować najwyżej połowę wysokości.

Po około 15-30 minutach rośnięcia rozgrzać piecyk. Gdy temperatura zbliża się do 100 st., włożyć podrośnięte ciasto do pieca. Dać temperaturze dojść do 220 st i zmniejszyć. Piec około godzinę (do zbrązowienia lekkiego albo odchodzenia chleba od foremki). Dać wystygnąć.

Wskazówki i uwagi:

Rzadka konsystencja (jak na ciasto) pozwala upiec się skórce, podczas gdy środek jest wilgotny i sprężysty.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2000-07-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: