2 pęczki rzodkiewek z ładnymi liśćmi
pęczek włoszczyzny
kostka tofu (180 g)
ok. 2 l wody
trochę oliwy do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy
zielenina do posypania (szczypiorek, pietruszka itp.)
Przygotowanie:
Przygotować bulion: włoszczyznę posiekać w kosteczkę, poddusić przez kilka minut na rozgrzanej oliwie, aby dała więcej aromatu. Następnie zalać wodą, dodać przyprawy, przykryć i gotować około 15 minut.
Liście rzodkiewek umyć i posiekać. Następnie dodać do ugotowanego bulionu, gotować razem ok. 3 minuty.
Zupę wystudzić, po czym dodać tofu i zmiksować w blenderze (przed zmiksowaniem dobrze wyjąć listki laurowe i ewentualnie ziarnka pieprzu i ziela angielskiego).
Podawać dobrze schłodzoną. Przed podaniem dorzucić kilka posiekanych w kostkę rzodkiewek oraz zieleninę.
Wskazówki i uwagi:
Z podanych proporcji uzyskujemy dość rzadką zupę. Jeśli chcecie uzyskać gęsty chłodnik, należy odpowiednio zmniejszyć ilość wody i/lub zwiększyć ilość liści rzodkiewek.