puszka.pl - pysznie!

Zielony chłodnik z liści rzodkiewek

Pięknie wyglądająca, a przy tym prosta zupa na upały.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6

2 pęczki rzodkiewek z ładnymi liśćmi
pęczek włoszczyzny
kostka tofu (180 g)
ok. 2 l wody
trochę oliwy do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy
zielenina do posypania (szczypiorek, pietruszka itp.)

Przygotowanie:

Przygotować bulion: włoszczyznę posiekać w kosteczkę, poddusić przez kilka minut na rozgrzanej oliwie, aby dała więcej aromatu. Następnie zalać wodą, dodać przyprawy, przykryć i gotować około 15 minut.

Liście rzodkiewek umyć i posiekać. Następnie dodać do ugotowanego bulionu, gotować razem ok. 3 minuty.

Zupę wystudzić, po czym dodać tofu i zmiksować w blenderze (przed zmiksowaniem dobrze wyjąć listki laurowe i ewentualnie ziarnka pieprzu i ziela angielskiego).

Podawać dobrze schłodzoną. Przed podaniem dorzucić kilka posiekanych w kostkę rzodkiewek oraz zieleninę.

Wskazówki i uwagi:

Z podanych proporcji uzyskujemy dość rzadką zupę. Jeśli chcecie uzyskać gęsty chłodnik, należy odpowiednio zmniejszyć ilość wody i/lub zwiększyć ilość liści rzodkiewek.
Nadesłał(a) joa, dnia: Jul 9, 2012
Źródło/autor przepisu: pomysł własny, inspiracja szwagierki

Twoje zapiski: