Krem z buraków z mlekiem kokosowym
		
			Jadłam podobną zupę w VegeMieście i z miejsca się uzależniłam! :) Odtworzyłam na oko i wyszła doskonała - delikatna, ale aromatyczna i pełna smaku. Najlepsze danie z buraczków, jakie jadłam.
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
				
 dla 4 osób
			
			
	
			500 g pieczonych lub gotowanych buraków (kiedyś upiekłam większą ilość i zamroziłam - były jak znalazł)
1 cebula
odrobina oleju do smażenia
2 szkl. bulionu (może być z kostki)
100-200 ml mleka kokosowego (u mnie 60%)
1 łyżeczka soli
pieprz
+ np. pestki sezamu, dyni, słonecznika lub wiórki kokosowe do posypania
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Buraczki pieczemy (40-60 min. w 200 st.C) lub gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy ze skórki i z grubsza kroimy. 
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z odrobiną oleju i smażymy, raczej nie rumienimy. Zalewamy bulionem i dodajemy buraczki. Jeśli mamy mrożone, czekamy aż się rozmrożą.
Całość miksujemy blenderem. Dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku. Podajemy np. z 
pestkami uprażonymi na suchej patelni. Wiórki kokosowe można uprażyć podobnie lub posypać zwykłymi.
 
	 
	
	
	
		Wskazówki i uwagi:
		W tygodniu wygodnie jest ugotować/upiec buraki dzień wcześniej i po wystudzeniu przechować w lodówce. Dzięki temu zupa będzie ekspresowa w przygotowaniu.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: