Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Jadłam podobną zupę w VegeMieście i z miejsca się uzależniłam! :) Odtworzyłam na oko i wyszła doskonała - delikatna, ale aromatyczna i pełna smaku. Najlepsze danie z buraczków, jakie jadłam.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
500 g pieczonych lub gotowanych buraków (kiedyś upiekłam większą ilość i zamroziłam - były jak znalazł)
1 cebula
odrobina oleju do smażenia
2 szkl. bulionu (może być z kostki)
100-200 ml mleka kokosowego (u mnie 60%)
1 łyżeczka soli
pieprz
+ np. pestki sezamu, dyni, słonecznika lub wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Buraczki pieczemy (40-60 min. w 200 st.C) lub gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy ze skórki i z grubsza kroimy.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z odrobiną oleju i smażymy, raczej nie rumienimy. Zalewamy bulionem i dodajemy buraczki. Jeśli mamy mrożone, czekamy aż się rozmrożą.
Całość miksujemy blenderem. Dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku. Podajemy np. z
pestkami uprażonymi na suchej patelni. Wiórki kokosowe można uprażyć podobnie lub posypać zwykłymi.
Wskazówki i uwagi:
W tygodniu wygodnie jest ugotować/upiec buraki dzień wcześniej i po wystudzeniu przechować w lodówce. Dzięki temu zupa będzie ekspresowa w przygotowaniu.
Twoje zapiski: