puszka.pl - pysznie!

Krem z buraków z mlekiem kokosowym

Jadłam podobną zupę w VegeMieście i z miejsca się uzależniłam! :) Odtworzyłam na oko i wyszła doskonała - delikatna, ale aromatyczna i pełna smaku. Najlepsze danie z buraczków, jakie jadłam.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

500 g pieczonych lub gotowanych buraków (kiedyś upiekłam większą ilość i zamroziłam - były jak znalazł)
1 cebula
odrobina oleju do smażenia
2 szkl. bulionu (może być z kostki)
100-200 ml mleka kokosowego (u mnie 60%)
1 łyżeczka soli
pieprz
+ np. pestki sezamu, dyni, słonecznika lub wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Buraczki pieczemy (40-60 min. w 200 st.C) lub gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy ze skórki i z grubsza kroimy.

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z odrobiną oleju i smażymy, raczej nie rumienimy. Zalewamy bulionem i dodajemy buraczki. Jeśli mamy mrożone, czekamy aż się rozmrożą.

Całość miksujemy blenderem. Dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku. Podajemy np. z pestkami uprażonymi na suchej patelni. Wiórki kokosowe można uprażyć podobnie lub posypać zwykłymi.

Wskazówki i uwagi:

W tygodniu wygodnie jest ugotować/upiec buraki dzień wcześniej i po wystudzeniu przechować w lodówce. Dzięki temu zupa będzie ekspresowa w przygotowaniu.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jul 6, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: