200 g fasoli Jaś (drobniejsze odmiany też mogą być)
100 g suszonych śliwek kalifornijskich
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1/2 czerwonej papryki
1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
1 cm korzenia imbiru
5-6 łyżek oleju
sól
papryka w proszku
pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Namoczyć fasolę na noc.
Następnego dnia odcedzić i ugotować w świeżej wodzie z solą. Pod koniec gotowania zostawić w garnku z fasolą trochę wody i dodać pokrojone w paski śliwki. Gotować pod przykryciem, żeby śliwki się rozgotowały, a fasola dogotowała.
Marchewki i pietruszkę pokroić w plasterki, paprykę w kawałki. Obrać i zetrzeć imbir. Rozgrzać olej i podsmażyć przez moment imbir. Dodać warzywa. Podsmażyć. Dodać pomidory i dusić warzywa do miękkości tak, żeby się pomidory rozgotowały i odparowały.
Dodać fasolę ze śliwkami. Doprawić przyprawami. Poddusić kilka minut razem.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2012-06-30 07:47:54.754
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.