puszka.pl - pysznie!

Kapusta (biała lub kiszona) w sosie śmietankowo-koperkowym

Boska z ziemniakami! Ale pasuje też do wielu innych dodatków, jak makaron lub kasze.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kapusta biała lub kiszona lub mieszanka obu
cebula - osobiście lubię bardzo dużo
śmietana słonecznikowa
mąka do zagęszczenia
koperek świeży lub suszony
sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Dodać pokrojoną kapustę i zalać wodą. Ugotować do miękkości.

W przypadku kapusty kiszonej należy ją przepłukać lub odgotować, jeśli jest za kwaśna i ktoś tego nie lubi. Kiedy kapusta już miękka, należy dodać śmietany do zabielenia, a sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Osolić wszystko do smaku, popieprzyć i dodać dużo koperku.

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli ktoś nie chce zagęszczać potrawy mąką, może udusić kapustę w niewielkiej ilości wody i dodać tylko śmietanę.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: Jun 21, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: