ziemniaki, najlepiej młode
2 papryki, czerwona i zielona
1,5 cebuli
imbir, spory kawałek
świeża kolendra
2 świeże lub suszone chilli
1-2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
olej do smażenia
czubata łyżka pasty curry (ewentualnie mieszanka przypraw curry, świetnie nada się tu madras)
mielony kumin
mielona kolendra
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w większą kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Paprykę, 1 cebulę, imbir, kolendrę i chilli drobno siekamy. Czosnek zgniatamy nożem.
Zalewa: cebulę z imbirem szklimy na oleju. Dodajemy czosnek i paprykę i chwilę smażymy. Zalewamy pomidorami, przyprawiamy tak dość konkretnie i przez chwilę gotujemy.
Gotową zalewą zalewamy ziemniaki, posypujemy pozostałą cebulą pokrojoną w piórka i kolendrą. Zapiekamy około pół godziny w 200 st. C. W połowie czasu pieczenia mieszamy.
Wskazówki i uwagi:
Sos nie powinien być zbyt gęsty, w razie potrzeby można dodać trochę wody i koncentratu pomidorowego.
Nie należy żałować przypraw, sos powinien mieć intensywny bukiet smaków, tzn. wyczuwalna powinna być ostrość chilli i curry, słodycz cukru i kwaśność cytryny.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2012-06-21 19:25:44.003
Źródło/autor przepisu: mój mąż