Brokuła dzielimy na drobne cząstki, pora kroimy w pół-plasterki, paprykę w kostkę.
Masło rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie, po ok. 2 minutach wlewamy bardzo powoli mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), tak aby nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia, przyprawiamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Mieszamy surowy makaron z warzywami, wrzucamy do naczynia, zalewamy sosem, posypujemy oregano. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast zalewania warzyw i makaronu, można również wrzucić je do rondla z sosem (odlać wcześniej trochę do kubka), dokładnie wymieszać i dopiero przełożyć do naczynia żaroodpornego, polewając wierzch resztką sosu. Ja tak zawsze robię i mam pewność, że wszystko się ugotuje :).
Nie warto też rezygnować z pora, gdyż on nadaje potrawie charakterystyczny lekko ostry posmak.
Nadesłał(a) majczi,
dnia: 2012-06-20 07:16:08.92
Źródło/autor przepisu: pomysł własny