puszka.pl - pysznie!

Zupa z młodej kapusty z brązowym ryżem

Bardzo przyjemna, lekka, ale sycąca zupa z dodatkiem brązowego ryżu, który jest dużo zdrowszy niż biały.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6-8

100 g brązowego ryżu
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oleju
1/2 główki młodej kapusty, drobno pokrojonej
nać młodego selera, pokrojonego na kawałki ok. 1 cm długości
1 puszka pomidorów, pokrojonych
ok. 1.5 l wywaru jarzynowego
sól, pieprz, przyprawy do smak
ew. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę, szklimy. Wrzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko przesmażamy pilnując, aby nie zbrązowiał, bo zgorzknieje. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, żeby był dokładnie obtoczony w tłuszczu.

Dodajemy kapustę, seler, pomidory, chwilę obsmażamy. Wlewamy wywar, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości składników. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z łyżką oleju lnianego na wierzchu i ewentualnie z natką. Polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: Jun 19, 2012
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/06/zupa-z-modej-kapusty-z-brazowym-ryzem.html

Twoje zapiski: